• Ako ste zakazali da se fotografišete na postavci napolju, ili u prirodi, i tog dana padne kiša, možemo se fotografisati u studiju. Potrebno je pomeriti termin za prvi slobodan ako baš želite postavku napolju. Oblačno vreme nam ne smeta, kao ni hladnije – osim ako nije previše hladno, samo je potrebno nositi adekvatnu odeću.
 • Psi i ostali kućni ljubimci su dobrodošli i na postavku napolju i u studio unutra, ali je potrebno staviti u napomenu prlikom rezervacije termina.
 • U studiju unutra se izuva, ali možete poneti svoju čistu obuću (u kojoj niste gazili napolju), a u kojoj želite da se fotografišete. Takođe možete se fotografisati bosonogi (bez čarapa). Mogu i čarape, gledajte da budu uskladjene i jednobojne ako vas ima više.
 • Jedan termin važi za jednu porodicu (roditelje, bake i deke, i decu.) Za fotografisanja više porodica, potrebno je rezervisati spojene termine ili doplatiti za dodatne ljude koji dolaze u okviru vašeg termina, u zavisnosto od toga koga dovodite.
 • Bilo koje dodatne usluge koje nisu u sklopu vašeg paketa poput dodatne štampe se plaćaju unapred. Dodatna digitalna obrada dodatnih fotografija se posebno plaća, kao i dodatna štampa, te ukoliko želite jedno ili drugo, ili oba, morate naglasiti.
 • Paket ne može da se promeni nakon fotografisanja. Najkasnije možete promeniti paket na licu mesta, pre nego fotografisanje počne.
 • Studio se nalazi na dve lokacije: Vojvode Prijezde 16, Novi Sad, gde je postavka napolju. Temerinski put 43, Novi Sad, gde je studio u zatvorenom prostoru. Poslednji sprat, zgrada ortopedske poliklinike. 

Vaš termin je 1h, ali fotografisanje traje oko 30min u proseku – u zavisnosti od saradnje, raspoloženja, broja dece i slično. Termin ukupno traje toliko, jer je potrebno da se opustite. Nije moguće produžiti termin, jer nakon vašeg termina drugi klijenti imaju fotografisanje. Nije nužno fotografisati ceo sat, jer ako sve teče po planu, fotograf može i dosta ranije obaviti sve što je zamislio. Idealno je da se termin završi 5 minuta pre isteka celog sata, kako bi prostor mogao da se pripremi za naredne klijente.

Ukoliko primetite da je fotograf propustio da vas fotografiše sa nekim, ili nekog drugog sa nekim dovoljno puta i slično, slobodno podsetite, tražite dok se to ne desi, posebno ako se više dece ili ljudi fotografiše ili ako deca nisu saradljiva.

Poželjno je da dođete tačno na vreme, kako bismo završili fotografisanje do dolaska sledećih klijenata. U taj termin spada presvlačenje, adaptacija deteta na prostor i fotografisanje. Svako požurivanje fotografa da što pre završi će uticati na kvalitet i broj fotografija, te stoga sugerišemo da dođete rasterećeni, i slobodni da polako i kvalitetno obavimo fotografisanje.

Jedan termin jedna porodica. Ukoliko želite da se fotografišu vaša deca sa decom prijatelja, ili kumova, ili rođaka, potrebno je da rezervišete spojene termine kako biste se preklopili, i da uplatite odvojene pakete.

Kod terenskog fotografisanja rezervacije se vrše po satu. Svaki ulazak u novi sat se računa kao ceo sat. Možete rezervisati i manje od sat, ali će se to naplatiti kao da je trajalo 1 sat. Takođe možete rezervisati i ceo dan, i u tom slučaju dobijate popust. Ukoliko postoji pauza između lokacija, ona se naplaćuje 15€ po satu. Nije uvek moguće ostati duže na vašem događaju nego što ste naveli u rezervaciji, jer se često dešava da fotograf nakon toga ima drugo fotografisanje, ali uvek možete proveriti.

Trudimo se da oko rokova uvek budemo transparentni.

Nismo uvek u mogućnosti da preciziramo rok isporuke. Nekada to bude 5 radnih dana, nekada 25 radnih dana, što je do sada bio maksimum. Sa naglaskom na radne dane, jer su vikendi prebukirani i vikendima nismo u mogućnosti da ih obrađujemo.

U toku novogodišnje sezone, rok za isporuku je najduži jer je u studiju najveća gužva.

Rokovi zavise od nekoliko faktora:

1. Od obima posla fotografa u tom periodu.
2. Od toga da li birate sami šta je za obradu ili ste to prepustili nama.
3. Od same sezone fotografisanja. (npr. da li je novogodišnja kad je najveća gužva, ili je prolećna kada je manja gužva i slično.)
4. Od toga da li ste poručili dodatne fotografije za obradu.
5. Od toga da li su drugi klijenti u toj sezoni poručili dodatne fotografije za obradu.
5. Od toga da li ste poručili dodatnu štampu.
6. Od toga da li ste na vreme uplatili ono što ste dodatno poručili.
7. Od toga da li želite da se nešto retušira i od toga kakve se korekcije rade na galerijama pre vas

Kako sve gore navedeno ne možemo uvek da predvidimo, nećemo davati precizan rok isporuke. Vi naravno uvek možete da nas pitate i proverite u kojoj je fazi fotograf i kad možete da očekujete vaše fotografije. Uvek ćete dobiti transparentne informacije od nas.

Kreativna sloboda, inspiracija i motivacija se lako uništava pritiskanjem da se fotografije isporuče što pre – što može uticati na to da fotograf pod pritiskom ne isporuči ono što se očekuje, jer je za to potrebno vreme i rasterećenost.

Zbog toga predlažemo sledeće:

 • Ukoliko vam je bitno da fotografije dobijete do određenog datuma, svoje fotografisanje obavite dosta ranije, kako ne biste došli u situaciju da morate da požurujete fotografa.
 • Osim toga, prilikom zakazivanja, proverite da li smo u mogućnosti da vam dostavimo fotografije do tog datuma kako biste znali da li to da očekujete ili ne.
 • Ovo važi i ukoliko želite samo jednu ili dve fotografije do nekog datuma, jer kako imamo mnogo takvih zahteva, nekada nismo u mogućnosti da to uradimo.
 • Ukoliko želite fotografije brzo, imamo opciju brze isporuke digitalnih fotografija, u roku od 48h od fotografisanja, odnosno 48h od dana odabira fotografija, ako ih sami birate, što se dodatno naplaćuje 60€. Ovo je moguće samo ukoliko fotograf u tom trenutku za to ima kapacitet, u tom slučaju vaša galerija postaje prioritet.

Digitalne fotke i/ili štampa – Fotografije koje dobijete su u digitalnom formatu,  ili u digitalnom + izrađene u zavisnosti od paketa koji ste kupili. Ako vaš paket to ne sadrži, moguće je dodatno poručiti da se izrade ili uradi Photobook i slično. Celu ponudu štampe pogledajte ovde. 

Digitalna galerija – Fotografije su u visokoj rezoluciji, obrađene i dobijate ih u vidu digitalne galerije na email. Digitalna galerija je podešena tako da istekne u roku od 5 dana, kako bismo imali dovoljno mesta za isporuku drugim klijentima, te je potrebno da u tom roku bezbedno sačuvate svoje fotografije na računar ili telefon.
Kada sami birate – Ova opcija nije uvek moguća i zavisi od sezone i ponude. Ukoliko smo se dogovorili da sami birate fotografije koje su za obradu, oko 2 do 3 dana po fotografisanju, poslaćemo vam sve fotografije koje smo napravili u umanjenoj rezoluciji i zastićene žigom. Na takvim fotografijama se ne vide nepravilnosti poput dlačica, bora, podočnjaka, bubuljica, fleka na koži, jer su smanjene i tamne, te ukoliko želite da se nešto dodatno retušira, uradićemo to nakon što dobijete celu galeriju obrađenu i lepo vidite fotografije u punoj rezoluciji. Tip obrade –  U sklopu paketa koji imamo u ponudi je od sada navedeno koji tip obrade je uključen u cenu. Neki paketi će sadržati osnovnu obradu, a neki naprednu, te smo naprednu nazvali ”fina” obrada. Retuširanje će se raditi kao deo fine obrade, a ukoliko paket sadrži samo osnovnu obradu, uz doplatu može da uradi i retuširanje. Retuširanje – Ukoliko odlučite da se na fotografijama radi retuširanje, to se dodatno naplaćuje, ukoliko to nije već uključeno u paket i tada dobijate retuširanu fotografiju u digitalnom formatu, ne u štampanom. Važna napomena: Tokom fotografisanja proverite da li je deci lice čisto, da li su im rukice čiste, skinite brojanice ili nakit koji ne želite da se vidi, uklonite ostećen lak za nokte, skinite fleke od flomastera i tetovaže, jer ukoliko to ne učinite, a ne želite da doplatite retuširanje, to će ostati vidljivo na svakoj fotografiji.
Nije moguće dobiti neobrađene fotografije i nema izuzetaka. Takođe, nije moguće uticati na stil obrade fotografije. Obrada podrazumeva korekciju kompozicije, svetla i boje, osim ako u vašem paketu nije drugačije navedeno. Neobrađene fotografije, osim sto ne isporučujemo u digitalnom formatu, nije ih moguće ni izrađivati. U našem studiju neobrađene fotografije se smatraju nepotpunim poslom, a kako težimo da vam pružimo kvalitetnu i profesionalnu uslugu, odlučili smo da to ne bude deo naše ponude.

Kada isporučimo fotografije, poželjno je da ih preuzmete u roku od 5 dana, jer link istekne.

Fotografije čuvamo oko 1 mesec u arhivi, ukoliko ste nam dozvolili da fotografije koristimo za promociju na sajtu i drustvenim mrežama, ali samo obrađenu verziju, raw format brišemo odmah nakon isporuke.

Ukoliko nam niste dozvolili da fotografije koristimo za promociju na sajtu i društvenim mrežama, fotografije brišemo iz arhive nakon što istekne link sa galerijom koju smo vam isporučili, a to je u roku od 5 dana po isporuci.

Može da se desi da nemamo dovoljno memorije da ih skladištimo zbog prevelikog obima posla, i u tom slučaju brišemo i obrađene i raw fotografije u roku od nedelju dana. Sve fotografije koje pravimo su u velikom formatu, tzv. RAW formatu koji zauzima ogroman prostor na našim računarima. Dakle, ne obavezujemo se, da po isteku 5 dana od kada vam pošaljemo link sa fotografijama, čuvamo fotografije, te je potrebno da ih po preuzimanju bezbedno sačuvate sami.

Vaše izrađene fotografije ili štampu možete preuzeti u roku od mesec dana od fotografisanja, najkasnije, u suprotnom se eliminiše, jer nemamo mogućnost da je sačuvamo duže od toga zbog nagomilavanja.

Klijentima koji poseduju karticu lojalnosti našeg studija, obrađene fotografije stoje u arhivi 1. godinu.

Ukoliko želite da specifično sačuvamo vašu galeriju do određenog datuma, kada će vam odgovarati da poručite nešto od štampe, potrebno je da nas obavestite.

Primarno oblačite svoju odeću i ovi predlozi su adekvatni i za studijsko fotografisanje, postavku napolju, ali i fotografisanje u prirodi.

Odeća je veoma važan faktor koji mnogo utiče na to kakve će vam biti fotografije, s toga gledajte da se obučete jednobojno, neutralno, jednostavno, bez prevelikog šarenila, drečavih boja, natpisa na odeći, šljokica, da nije crno, da nije kreč belo.

Ako se fotkate u studiju, unutra se izuva, ali možete poneti svoju čistu obuću (u kojoj niste gazili napolju), a u kojoj želite da se fotografišete. Takođe možete se fotografisati bosonogi (bez čarapa) ili u čarapama, u tom slučaju izaberite neke neutralne, jednobojne čarape.

Važna napomena: Pregledajte dobro svoju odeću koju oblačite, jer brisanje fleka, krpljenje rupa i slične nepravilnosti spadaju pod retuširanje fotografije i to se posebno zahteva, jer se dodatno naplaćuje.

Ukoliko se fotografišete porodično, potrudite se da svima odeća bude koliko toliko usklađena.

U studiju postoji ponuda odeće pretežno za devojčice i na raspolaganju vam je, ali je izbor jako mali i može se desiti da veličina ne odgovara.

Primeri neutralnog i usklađenog oblačenja.
Zakazivanje se vrši popunjavanjem online forme i uplatom depozita. Bitno je da znate sledeše:

 • Depozit iznosi 3000din
 • Uračunava se u ukupnu cenu fotografisanja
 • Uplaćuje se u roku od 3 dana po rezervaciji, ako ne uplatite, rezervacija se automatski otkazuje.
 • Depozit je bespovratan
 • Ukoliko odlučite da pomerite termin, depozit će biti uračunat jednom.
 • Za više od jednog pomeranje, treba novi depozit.
 • Ukoliko se dete razboli, možete pomeriti termin koliko god je puta potrebno, depozit će biti uračunat. Ali ako termin otkažete, depozit ”propada”.
 • Pošaljite nam dokaz o uplati radi lakše evidencije na ajdukovicradomir@gmail.com
 • Nakon što ste nam poslali dokaz o uplati, stićiće vam potvrda o uplati depozita na email.
Zašto je depozit bespovratan? Depozit je zapravo nadoknada za rezervaciju termina, jer ako zauzmete termin, a fotografisanje sa vama se ne obavi, termin najčešće propada. Kako bismo to izbegli, uveden je depozit.

Uplate fotografisanja se vrše na licu mesta nakon fotografisanja, dok se depozit može uplatiti dolaskom u studio lično ili na račun. Dolazak u studio je potrebno najaviti i uskladiti sa dolaskom fotografa u studio.

⚠️ Važno: U slučaju nedoličnog ponašanja, uništavanja rekvizita i scenografije, vršenja pritiska na fotografa da uradi bilo šta što nije u okviru naših pravila poslovanja ili usluga, kao i vršenja pritiska da se fotografije isporuče pre nego što je to moguće, zadržavamo pravo da saradnju obustavimo, pri čemu refundiramo iznos u celosti, uključujući i depozit. Fotografije ne isporučujemo i uklanjamo ih iz arhive u tom slučaju, ukoliko je do fotografisanja ipak došlo. Biramo da saradnje obavljamo isključivo na obostrano zadovoljstvo.

Primer uplatnice za uplatu depozita je ispod.

Šta je aktuelno u studiju?

Hvala na interesovanju

Proverite svoj Email, uskoro ce Vam stici cenovnik.

Želite više informacija?

Dobićete detaljne informacije o tome kako funkcioniše fotografisanje i koje su cene paketa na vašu email adresu.